4 Ağustos 2014 Pazartesi

Yağmur Sensörü

Yağmur Sensörü

Büyük bir hızla büyüyen teknolojik gelişmeler, hayatımızın bir çok alanında bizlere kolaylık sağlar. Teknolojik gelişmelerin en fazla kullanıldığı sektörlerden biride şüphesiz otomotiv sektörü. Sektörde, sürüş güvenliğini arttıracak ve sürücüler için bir çok kolaylık sağlayacak sistemler geliştirilmektedir. Araçların giderek daha akıllı hale gelmesi sağlayan güvenlik ve ikaz sistemlerine her geçen gün bir yenisi daha eklenir durumdadır. Böylece araçlar daha kolay kontrol edebilir hale gelmektedir. Sürücülere kolaylık sağlayan sistemlerden biri olan yağmur sensörü, yağışlı yol koşullarında, yağışın hızını ve şiddetini ölçerek sileceklerin otomatik olarak çalışmasını sağlar. Sensör, yağış miktarına göre sileceklerin hızını da ayarlar. Yağışın olmadığı ıslak yol koşullarında, ön cama gelen su damlacıkları da sistemin devreye girerek sileceklerin çalışmasını sağlar.


Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?

Yağmur Sensörü Çalışma Prensibi
Yağmur Sensörleri, iç yansıma prensibi ile çalışan, yansıma algılayıcı ve bağlı olduğu kontrol ünitesinden oluşan bir sistemdir. Sistem yağışı algılayabilmek için sensörün aktif olduğu durumlarda kızılötesi bir ışık üretir. Üretilen kızılötesi ışık, yağışın olmadığı durumlarda; araç ön camı üzerinden düzgün bir yansıma sağlayarak algılayıcı üzerine düşer. Kontrol ünitesi düzgün yansımayı yağışsız hava olarak yorumlayacağından, sileceklere komut göndermez. Yağışın olduğu durumlarda; ön cam üzerine düşen su damlacıkları kızılötesi ışığın kırılmasına neden olacaktır. Kırılan ışığın tamamı algılayıcı üzerine düşmediği için kontrol ünitesi bu olayı yağışlı hava koşulu olarak yorumlar ve yağışın şiddetine göre sileceklere komut göndererek silecekleri çalıştırır ve hızlarını ayarlar.

Yağmur Sensörü

Sensör aracın ön camına içten monte edilir. Işığın yansıması prensibiyle yağışı algılayan bu sistemin daha sağlıklı ve kesin sonuç verebilmesi için normal zamanlarda aracın ön camının temiz ve lekesiz olmasına özen göstermek gerekir.

Etiketler: , , , , ,