8 Temmuz 2014 Salı

İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır?

Dünya çapında artan otomobil hırsızlığı nedeniyle, araçlarda alarm ve diğer güvenlik sistemlerine ek olarak, daha güvenli sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. 1944 yılında Frank Marugg tarafından bulunan sistem, ilk olarak İngiltere’de 1997 yılında devlet tarafından kullanımı zorunlu kılınmıştır. Günümüzde birçok otomobil üreticisi tarafından kullanılarak standart hale getirilmiştir. 

İmmobilizer milyonlarca otomobilin çalınmasını engelleyen bir araç kilit sistemidir. İmmobilizer, aracın kopya bir anahtar ya da başka bir cisimle çalıştırılmasına mani olur. Araç kontak sistemi ile kontak anahtarının birbirleri ile etkileşimi sağlanmadığı sürece araç çalıştırılamaz.

Kısaca araçların kendi anahtarını tanımasını sağlayan elektronik bir sistemdir.

Nasıl Çalışır?


İmmobilizer sistemini bulunan bir aracın kontağı ve anahtarı aynı dili konuşacak şekilde programlanmış bir sistem olarak düşünülebilir. Aracın gizlenmiş bir bölümünde bulunan kontrol ünitesi anahtar uyumsuzluğunda yakıt sisteminin veya ateşleme sisteminin çalışmasını elektronik olarak engeller.


Üzerinde araca özel kodlar bulunduran anahtar takıldığında; kontrol ünitesinden, kontak anahtarı ünitesine yerleştirilen bobine elektrik sinyali gönderilerek manyetik alan oluşturulur. Manyetik alan içerisinde bulunan anahtarda gömülü bobin şarj olarak, anahtar çipi üzerindeki özel kodları radyo frekansları üzerinden kontrol ünitesine gönderir. Kontrol ünitesi tarafından kodun doğrulanması durumunda aracın çalışması için gerekli sistemlere yakıt ve enerji iletilmesine izin verilir.

Sonuç olarak hiçbir güvenlik sisteminin % 100 başarılı olamayacağı hemen herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Otomobil hırsızlığını büyük oranda azaltan bu sistemin de zayıf noktaları bulunmaktadır. Araçta gizlenen immobilizer kontrol ünitesine ulaşılıp kolay birkaç işlemle sistem devre dışı bırakılabilir. Teknolojinin ilerlemesiyle immobilizer sisteminin devre dışı bırakılmasını zorlaştırıcı önlemler geliştirilmektedir.

Günümüzde üretilen birçok araçta standart donanım olarak kullanıcılara sunulan bu özelliğin en sıkıntılı noktalarından biri, anahtarın kaybedilmesidir. Yüksek anahtar maliyeti sebebiyle, orjinal anahtarın yenisini temin etme konusunda zorluk yaşamaktadır.

Bu nedenle anahtarlarınızı kaybetmemenizde fayda var.

Etiketler: , , ,