3 Temmuz 2014 Perşembe

Park Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Araç kullanmayı yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Araç kullanabiliyorsunuz ama bir türlü kusursuz şekilde park etme konusunda hala sıkıntılarınız olabilir. Birçok kişiden “şu park etme olmasa” diye duymuşsunuzdur. Araç kullanmaya başlayanların en büyük sıkıntılarından biri, aracı kazasız belasız park etmektir. Park sensörleri işte tam bu noktada imdadımıza yetişerek kolaylık sağlayan bir teknolojidir.

Yeni model birçok araç için standart haline gelen park sensörleri, eski model araçlar için montaj ve maliyet açısından kolaylıkla araçlara entegre edilebilir haldedirler. Park sensörü sayesinde çarpma korkusu olmadan rahat bir şekilde aracınızı park edebilirsiniz. Bu sensörler genellikle araçların arka kısmında olmasına rağmen bazı araçlarda hem arka hem de ön tarafta bulunabilir. Aracınız çarpmaya yaklaşık 1 metre kala park sensörü sizi modeline göre sesli ve görsel olarak uyarmaya başlar.


Peki park sensörleri nasıl çalışır? Mesafeyi nasıl algılar?



Aracın ön ve arka tamponlarına yerleştirilmiş, dört önde, dörtte arkada olmak üzere sensörler vardır. Bu sensörler ses dalgalarıyla çalışan park sensörlerdir. Sensörler hem ses dalgaları üretebilen hem de ürettikleri bu ses dalgalarını alabilen aygıtlardır. Üretilen ses dalgaları boşluğa gönderilir. Otomobil çevresinde bir nesne varsa bu ses dalgaları nesneye çarparak geri döner. Geri dönen bu ses bir yankı olarak düşünülebilir. Otomobildeki alıcılar geri dönen bu ses dalgalarını algılarlar. Sensör, ses dalgalarının ne kadar sürede geri döndüğünü hesaplayarak, nesnenin otomobilden ne kadar uzakta olduğu belirlemiş olur. Ses dalgalarının geri dönüş süresine bağlı olarak sistem bir uyarı sinyali üretmeye başlar. Nesnenin uzaklığına bağlı olarak üretilen bu uyarı sinyali “Dıt, dıt” şeklinden olabilir. Otomobil nesneye yaklaştıkça sinyalin sıklığı artarak düz bir sese dönüşür. Modeline göre bazı sensörler sürücüye otomobilin nesneye uzaklığının ölçüsünü de metre cinsinden gösterir veya sözlü olarak ifade eder.




Sistem kolaylık yanında yakıttan, zamandan ve emekten tasarruf sağlarken aracın çarpma ya da çizme gibi riskleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Yalnız park sensörü yardımıyla park ederken unutulmaması gereken husus şudur ki; sensör araç çevresinde bulunan ince direkler, küçük dar alanlar, ince çubuk gibi nesneleri algılamayabilir. Aracın arkasına geçebilecek insan veya diğer canlılara da dikiz aynaları yardımıyla dikkat etmekte fayda vardır.

Etiketler: ,