21 Temmuz 2014 Pazartesi

Xenon Far

Xenon Far Nedir?

Xenon Far, ismini kimyasal XENON elementinden alır. Xenon farlar gün ışına yakın değerde aydınlatma sağlayan bir far sistemidir. Xenon ampuller, halojen ampullere kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla ışık üretir. Daha çok ışık üretmesine karşılık, harcadığı enerji miktarı halojen ampullerin yarısı kadardır. Ayrıca halojen ampullere oranla ömürleri beş kat daha fazladır.

İlk olarak BMW tarafından 1990'lı yıllarda uygulan aydınlatma sistemi, 2000 yılında Avrupa'da 2 milyondan fazla araçta kullanılmış ve birçok otomobil üreticisi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.


Halojen Far ve Xenon Far 

Xenon Farın Faydaları Nelerdir?

  • Daha fazla ışık üretir,
  • Az enerji harcar,
  • Uzun ömürlüdür.

Xenon Farlar Yasal mıdır?

Fabrikasyon olarak üretilen, standart denetimlerden geçmiş Xenon farlar yasal olarak araçlarda kullanılabilir. Bunun haricinde orjinalin de Xenon farı olmayan otomobillere yapılmış xenon uygulamaları, gereken standartları sağlandığı sürece yasaldırlar.

Xenon Farlarda Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Xenon Merceği,
  • Far yükseklik ayarı,
  • Far temizleme sistemi.
2012 yılından itibaren uygulanan kusur tablosuna göre belirtilen kusurlardan bazıları şu şekildedir.
  • Far yükseklik ayarı yok (Ağır Kusur)
  • Far yükseklik ayarı çalışmıyor (Ağır Kusur)
  • Far yıkama sistemi çalışmıyor (Hafif Kusur)
  • Far yıkama sistemi uygun pozisyonda değil (Hafif Kusur)

Xenon Farda Mercek Ne İşe Yarar?

Halojen mercek ve Xenon mercek olarak anılan mercek tiplerinin asıl amacı elde edilen ışığı toplayarak dağılmasını önlemek ve yola vermektir. Xenon mercekler de kendi içinde Normal Xenon ve Bi-Xenon olarak ikiye ayrılır. Normal farlar karşıdan gelen sürücülerin gözünü alabilirken, mercekler yardımıyla belirli bir seviyeden yukarıya ışık gönderilmesi engellenir. Sonuç olarak hem karşıdan gelen sürücüleri rahatsız etmez, hemde yukarı kaçan ışığı da yola yansıtarak daha etkili bir aydınlatma sağlamış olur. Bu sayede mercekli bir far normal bir fardan daha fazla ileriyi aydınlatabilir.

Bi-Xenon Mercek Nedir?

Bi-Xenon mercekler içerisinde yukarı doğru yayılmak isteyen ışığı engelleyen perdeler vardır. Bu perdeler bir kesilme çizgisi oluştururlar. Bi-Xenon merceklerde solenoid sistem yardımıyla bu perde aşağıya yukarı hareket ettirilebilir. Bu hareket sayesinde perde aşağı doğru inince yoldaki ışığın kesilme çizgisi yukarı taşınır. Işık engelsiz şekilde ilerler. Yani farımız uzun hale geçmiş olur. Bi-Xenon mercek, hem uzun hem kısa far ışığını sadece tek ampulle elde edilmesini sağlamış olur.


Xenon Far Değerleri

Aracıma Xenon Far Taktırabilir miyim?

Eğer aracınız Xenon fara sahip değilse, yasal zorunlulukları yerine getirerek Xenon far montajı yaptırabilirsiniz. Fakat 
Xenon ampullerini, halojen ampuller gibi doğrudan 12 V uygulayarak çalıştıramayız. Xenon ampullerin çalışması için gereken enerji balast tarafından düzenlenir. Bu nedenle Xenon ampuller, balastı ile beraber Xenon kiti halinde satılmaktadır. Xenon farların araçlara montajı oldukça kolaydır. Halojen farlar Xenon fara dönüştürülürken; uygun Xenon merceği ve eğer yoksa far yükseklik ayarı da olamalıdır. Far yıkama sisteminin de araca monte edilmesi gerekmektedir. Xenon far bulunan araçta far yıkama sisteminin bulunması zorunludur. Farın camının kirlenmesi elde edilecek aydınlatmanın yetersiz kalmasına sebebiyet verir.

Halojen farları, Xenon kit ile değiştirdiğinizde ışığın yayılmasından kaynaklanan uyuşmazlıklar oluşacaktır. Aşırı parlak veya düzensiz ışık dağılımı önümüzde ilerleyen sürücüleri veya karşıdan gelen sürücülerin zor durumda kalmasına neden olur. Far yüksekliğini ayarlayarak düzensiz ışık dağılımının önüne geçmemiz mümkün olmayabilir. 

Bilinçli bir yöntemle farlarınızı Xenona dönüştürmek ve kaliteli bir sonuç almak istiyorsanız kolay ve ucuz yöntemlere başvurmayınız. Uygulama kolaylığı ve şık görünümü ile cazip görünen Xenon çözümleri, bilinçsizce uygulandığında, renk ya da ürün seçiminden dolayı yağmurlu ve karlı havalarda, ciddi görüş problemleri yaşamanıza neden olacaktır.



Farların, yeryüzünü aydınlatmak için değil, yolumuzu ve önümüzü aydınlatmak için kullanıldığını unutmayalım.

Etiketler: , , , , , , ,