11 Temmuz 2014 Cuma

ESP (Electronic Stability Program) Nedir?

ESP, Bosch tarafından geliştirilmiş, bir sürüş güvenlik sistemidir. ESP, İngilizce olarak Electronic Stability Program'ı ifade eder. Türkçe olarak Elektronik denge (kararlılık) Programı denilebilir.

Alman Sigortalar Birliği'nin araştırmalarına göre yaralanmalarla sonuçlanan araç kazalarının %25'i kayarak kontrolden çıkan araçlarda yaşanıyor. Yani oluşan her dört trafik kazasının birini kayarak yoldan çıkan araçlar oluşturuyor. Birçok ülke tarafından yapılan araştırmalar ESP'nin, kazaları %30 oranında önlediğini ve direksiyon hakimiyetini %80 arttırdığını gösteriyor. ESP, Avrupa'nın bağımsız kaza inceleme kurumu olan EuroNCAP'te trafik güvenliği için araçlarda gerekli bir donanın olarak belirtilmiştir.

Oluşan kazalar, ESP yardımıyla ciddi oranda düşürülebilir.

ESP Ne İşe Yarar?

ESP, yolda kayma ve devrilme riskini azaltarak aracı dengeleyip yolda tutar, güvenli bir sürüş sağlar. Sert bir virajda, aniden yola çıkan bir engel karşısında, bozuk ıslak veya karlı bir yolda yapılacak ani bir manevrada araç hakimiyeti kaybedebilirsiniz. ESP donanımına sahip bir araçta, araç kontrolü kaybetmek üzere olduğunuz her koşulda ESP aracın yolda kalmasına yardımcı olur.

ESP Nasıl Çalışır?

Direksiyon hareketini ve aracın gidişini saniyede 25 defa denetleyen ESP sistemi, araç dengesinin bozulacağını sürücüden çok daha kısa bir süre içerisinde algılar. Kayma riski olduğunu fark ettiğinde hemen devreye girerek her tekerleği birbirinden bağımsız olarak frenleyip motor gücünü düzenler. Aracı yolda tutarak dengesini korur.

Farklı firmalarda farklı isimlerle anılan sistemin mantığı genel olarak şöyledir; ESP Merkezi Kontrol Ünitesi, direksiyon açı sensörlerinden, moment sensörlerinden, ABS fren sistemi sensörlerinden gelen verileri değerlendirerek, aracın kayıp kaymadığını hesaplar. Yani ESP arka planda devamlı aktif durumdadır. Sadece kayma riski olduğu durumlarda devreye girer. Buna göre gerekli tekerlere fren yaptırarak ve motor gücüne müdahale ederek aracı tekrar izine döndürmeye çalışır. Örneğin araç önden kayarsa viraj içinde kalan arka tekerlek, arkadan kayarsa viraj dışında kalan ön tekerlek bağımsız olarak frenlenir. Böylece sitem aracın tekrar doğru yönde hareketini sağlamış olur.

Aynı özelliği taşıyan bu sistem farklı üreticiler tarafından farlı isimlerle kullanılmaktadır. Firmalara göre sistem tanımları için aşağıda hazırladığım tabloyu inceleyebilirsiniz. 

Yinede aracınız ESP'lide olsa hiçbir zaman, hiçbir teknolojik ilerleme fizik kurallarının önüne geçemeyeceği gerçeğini unutmayınız!

İyi yolculuklar...

ESP ne işe yarar?

ESP nasıl çalışır?


Firmalara Göre ESP İsim ve Tanımları

Etiketler: ,