14 Ağustos 2014 Perşembe

Triger, Aracınızı Hayata Bağlar

Triger Kayışı ve Rulmanlar
Triger kayışı, silindir kapağı içerisinde bulunan, subapları hareket ettiren eksantrik mili ile pistonları hareket ettiren krank milinin senkronize hareket etmesini sağlayan kauçuktan yapılan bir kayıştır. Bazı otomobillerde kayış yerine zincir kullanılır.

Bir motorun sağlıklı çalışabilmesi için zamanlama çok önemlidir. Otto çevirimine göre supapların açılıp kapanma zamanları, piston hareketleri ile uyum içerisinde olmak zorundadır. İşte bu uyumu sağlayan ve motor için hayati önem taşıyan triger kayışı veya zinciridir.

Triger Kayışı, Krank ve Eksantirik Mili
Otomobillerde, zamanla aşınarak kullanım ömrünü tamamlayan bir çok parça gibi triger kayışı da sürekli sürtünme halinde olduğundan zamanla yıpranır. Motorun triger kaynaklı hasar görmesi için triger kayışının kopması gerekmez. Aşınmış bir triger kayışının diş atlaması veya gergi rulmanlarının dağılması sonucu piston ve subaplar arasındaki senkronizasyonun bozulması motorda onarılması güç büyük hasarlara yol açar.

Motorda zamanlamanın bozulması durumunda subaplar, silindir boşluğu içerisinden çıkması gereken zamanda çıkamayacak ve yükselen pistonlar subaplara çarparak ciddi hasar oluşturacaktır. Piston ve subaplarda meydana gelen hasar sonucu motor kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumda tek çare rektifiyedir. :(


Triger Setini Ne Zaman Değiştirmeliyim?

Triger Seti değişim süresi, setin kayış ya da zincir olmasına göre değişir. Otomobil firmalarının kullandığı malzeme kalitesine göre de değişim süresinde farklılık olacaktır. En doğru değişim süresini aracınızın kullanma kılavuzundan görebilirsiniz.

Triger kayışı değişiminde önemle dikkat edilmesi gereken bir hususta şudur; sadece kayışı değiştirmek yeterli olmayacaktır. Gergi rulmanlarıyla birlikte triger kayışı mutlaka set olarak değiştirilmelidir. Değişim sırasında devir-daim modülü de kontrol edilmeli, gerektiğinde mutlaka o da değiştirilmelidir.

Triger Kayışı Koptu Ne Yapmalıyım?

Triger kayışının kopması durumunda, motoru hemen durdurmamız gerekmektedir. Böylelikle motorda oluşabilecek hasarı en aza indirmiş olursunuz.

Bir çok insan tarafından öneminin bilinmediği triger seti ile aracınızı hayata bağlayın. Aracınızın triger seti değişim zamınını beklemeden kontrol ettirip gerekiyorsa değiştirmek daha yüksek tamir giderlerinin önüne geçecektir.

Etiketler: , , , , , ,