11 Ağustos 2014 Pazartesi

Emniyet kemeri hayat kurtarır

Emniyet Kemeri Sizi Hayata Bağlar
Son zamanlar da çevremde de yaşanan bir çok trafik kazasında oluşan yaralanma sebebinin, emniyet kemeri kullanmama olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Bu yazıyı özellikle emniyet kemerinin hayati önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak üzere hazırlıyorum.

Meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiği ve bir o kadar insanın da yaralandığı veya sakat kaldığı, şüphesiz herkes tarafından bilinen fakat araç koltuğuna oturulduğunda nedense bir türlü hatırlanamayan bir gerçektir.

Emniyet kemeri, trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranlarını azaltan en etkili güvenlik önlemlerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre emniyet kemerleri, otomobilde seyahat eden yolcuların ağır yaralanma oranlarını % 45, kamyonetlerde ise % 60 oranında azaltıyor. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24.8'i kazayı zarar görmeden atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda ise bu oran % 6.3 seviyelerinde bulunuyor.

Emniyet kemeri; kısa veya uzun, şehir içi veya şehirlerarası her türlü yolculukta takılmalıdır.Toplum olarak hayatımızda birçok önemli olayı küçümsediğimiz gibi emniyet kemeri kullanmayı da özellikle düşük hızlarda yada kısa mesafelerde önemsemeyerek ihmal ederiz. Emniyet kemeri kullanılmayan kazalardaki yaralıların % 70’i, saatte 50 km'den daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır.

Emniyet Kemeri Kullanmak için 5 Sebep

  1. Çarpma sonucu meydana gelen sarsıntının kademeli olarak azalmasını sağlar,
  2. Vücutta hayati önem taşıyan organların yer aldığı kafa, göğüs kafesi ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını engeller,
  3. Çarpma anında oluşabilecek etkileri vücudun farklı noktalarına yönlendirerek ölüm ve yaralanma riskini azaltır,
  4. Çarpma anında araç dışına fırlamayı engeller,
  5. Ölümle sonuçlanmayan kazalarda, kemerli olanlar, kemersiz olanlardan daha hafif yaralanmaktadır. Yaralanma miktarının azalmasını sağlar,

Emniyet Kemeri Kullanılmadığında

Gerçekleşen bir kaza anında yolcular çapmanın etkisi ile araç içi konumlarını koruyamazlar. Emniyet kemeri kullanılmadığında yolcular araç içerisinde kaza anındaki araç hızı ile hareket etmeye devam ederler. Önce yolcuların başı arabanın ön paneline veya araç ön camına, yüzü ya da göğsü direksiyona, vücudu kapılara ya da tavana çarpabilir ve yolcu aracın dışına dahi fırlayabilir. Göğüs kemiği ve çok sayıda kaburga kırıkları oluşabilir. Karın içi yaralanmalar da karaciğer, dalak gibi organlar, göğüs içi yaralanmalarda ise akciğer ve kalp yaralanmaktadır.

Çocuğunuzla Seyahat Ediyorsanız

Ebeveynler olarak kendi hayatımızdan daha çok onların hayalarını düşündüğümüz çocuklarımız içinde seyahat halinde iken dikkat etmemiz gereken durumlar vardır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın hayatlarını ve sağlıklarını basit bir iki kural ihlaline kurban etmeyi hiçbir anne-baba istemez.

Eğer çocuğunuzla veya çocuklarınızla seyahat ediyorsanız.

0-10 yaş arasındaki çocuklarınızı arka koltukta ve çocuk koltuğuna oturtarak seyahat etmelisiniz. Özellikle küçük çocuklar önde oturan yolcu kucağında seyahat etmemelidir.Çocuğunuz için araç içindeki tek emniyetli yer aracın arka koltuğuna konulan çocuk koltuğudur.

Ne kadar kuvvetli olursanız olun, kaza anında çocuğunuzu tutamazsınız. 60 km/h hızla giden bir araçta bulunan bir çocuğun çarpmanın etkisi ile kendi ağırlığının 20 katı daha ağır olabileceğini unutmayalım. Kendi ağırlığının kat kat üzerindeki bir çocuğu hiçbir şekilde kollarınızla tutamazsınız.

10 yaşından küçük çocukların, otomobil ve benzeri taşıtlarda, ön koltukta  seyahat ettirilmeleri Trafik Kanunu ile de yasaklanmıştır.

Farkındalık için mutlaka izleyin






Emniyet kemeri kullanmayı alışkanlık haline getirebilmek adına hazırlanan çalışmalara umarım bende bir katkı sağlamışımdır. Daha güvenli yolculuklar için lütfen emniyet kemeri kullanmayı ihmal etmeyin.

Herkese iyi yolculuklar...

Etiketler: , , , ,