26 Ağustos 2014 Salı

Aynaların Gizemi, Kör Nokta

Aracınızla seyir halinde iken dikiz aynalarından çevrenizi kontrol etmenize rağmen, yanınızdan birden beliriveren diğer bir aracı fark ettiğinizde, "bu araçta nereden çıktı" dediğinizi duyar gibiyim. Özellikle şerit değiştirirken karşılaştığımız bu durum bir çok trafik kazasının da başlıca nedenidir. Sürüş güvenliği açısından bilinmesi gereken en önemli konular arasında yer alan kör nokta, esasen çoğu sürücü tarafından bilinmeyen bir konu.

Kör Nokta Nedir?

 Kör Noktada Bulunan Araçları Göremezsiniz 
Sürüş güvenliği için sürücünün çevresini görebilmesini sağlayan dikiz aynası ve yan aynalar kullanılır. Sağ ve sol tarafınızdaki araçları görebilmek için yan aynaların sürücüye göre doğru konumlandırılmış olması gerekmektedir. Doğru konumlandırılmış yan aynalara rağmen bu aynalar araç çevresinde bazı bölgeleri tam olarak gösteremezler. Aynalar tarafından gösterilemeyen, görüş açımız dışında kalan bu noktalar kör nokta olarak bilinir.

Kör Noktayı Nasıl Görebilirim?

Kör Nokta İkaz Işığı
Trafikte önümüzü görmek kadar arkamızı görmekte bir o kadar önemlidir. Son yıllarda otomobil üreticileri tarafından bazı araçlarda kör nokta uyarı sistemi donanım olarak kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Sistem aracın kör noktasında başka bir aracın bulunması durumunda, yan ayna üzerinde bulunan ikaz ışığı ile sürücüye bilgi veriyor.

Küçük Ayna

Ayrıca yan ayna üzerine yapıştırılan küçük aynalar yardımıyla da kör noktaların görünmesi sağlanabiliyor. Ayarlanabilir olan bu küçük aynalar farklı açılara konumlandırılarak kör nokta görüş imkanı sağlayabiliyor.


Etiketler: , , , , ,