9 Aralık 2014 Salı

Aracınızda Bulunan Sıvılar Ne İşe Yarar? Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirilmelidir?

Aracınızın sağlıklı çalışması için önemli görevleri olan yağ, antifriz, gaz, asit ve su gibi sıvılar aracın farklı sistemleri içerisinde kendilerine ait haznelerde bulunurlar. Eksildiği zaman tamamlanması gereken bu sıvıların değişim ve bakım zaman aralıkları birbirinden farklıdır.
Araç ve araçta bulunanlar için hayati önem arz eden bu sıvıların araç kullanma kılavuzunda belirtilen periyotlarda bakımlarının yapılması gerekir.

Araçlarda Bulunan Sıvılar ve Değişim Zamanları

Motor Yağı

Motor Yağı
Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünmeyi azaltarak, tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlar. Motor yağı içerdiği kimyasal bileşenler vasıtasıyla motoru oluşturan parçaların aşınmasını engeller, temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda motorda oluşan ısıyı kartere taşıyarak motorun soğumasına yardımcı olur.

Motor Yağı Seviyesini Nasıl Kontrol Ederiz?

Yağ seviyesini doğru bir şekilde kontrol edebilmemiz için bazı şartları yerine getirmemiz gerekecek. Öncelikle aracı düz bir zeminde parkedip en az 5dk. yağın süzülerek kartere inmesini beklemeliyiz. Yağ çubuğu çıkartılıp temiz bir bez ya da kağıt mendil ile silinmeli. Çubuğunu yerine yerleştirip birkaç saniye sonra okumak üzere tekrar çıkarabiliriz. Çubuk üzerinde bulunan MIN ve MAX çizgileri olması gereken yağ seviyesi hakkında bilgi verecektir.

Motor Yağını Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirmeliyim?

Eski model araçlar için 5000 km’de değiştirilmesi tavsiye edilen motor yağı, yeni model araçlarda 10.000 km’de bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Motor yağı değişiminde, araç üreticisi tarafından belirtilen yağ cinsini kullanmak ve yine araç üreticisinin belirlediği periyotlarda yağ değişimi yapılması gereklidir. Motor yağı seçimi için araç üreticisi tarafından tavsiye edilen uygun yağ kullanılması aracın performansını ve motorun daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Aracınıza ait uygun yağ tipleri ve değişim periyotları için aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol ediniz.

Şanzıman (Vites Kutusu) Yağı

Şanzıman Yağını Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirmeliyim?

50.000 ile 60.000 kilometrede yada 2 yılda bir değiştirilmesi önerilen şanzıman yağının tavsiye edilen bakım ve değişim zamanları için aracınızın kitapçığına bakabilirsiniz.

Otomatik Şanzıman Bakımı

Otomatik Şanzımanın, otomobil üreticileri tarafından en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaplayarak dizayn ettikleri vites değişim süreleri ile aracın yakıt ekonomisine ve performansına katkıda bulunan bir şanzıman türüdür.

Şanzıman yağı otomatik vitesler için çok önemlidir. Sadece yağlama yapmanın dışında başka görevleride vardır. Manuel şanzımanlar motor gücünü tekerleklere taşırken, vites değişiminde debriyaja ihtiyaç duyarken; otomatik şanzımanda, debriyaj görevini tork dönüşümü yapan yağ içerikli bir sistem yapar.

Otomatik şanzımanlarda zamanında yağ değişimi yapılmadığı takdirde ileride çok büyük maliyette arızalarla karşılaşılabilir.

Direksiyon Hidroliği

Hidrolik direksiyon sistemi, direksiyondan alınan hareketin ön tekerleklere rahatça iletilmesi görevini üstlenir.Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı genel olarak sorun çıkarmayan sıvıların başından gelir. Her ne kadar sızıntı olma olasılığı düşük olsa da periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır.

Fren Hidroliği

Özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 2 yıldan önce değiştirilmesi gerekmektedir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.

Klima gazı

Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan dolumu yapılan klima gazı kesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda bir kere kontrolü gereken klima gazının 2 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır.

Antifriz

Radyatörün paslanması ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilen antifriz yılda bir sefer kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Antifrizin doğru oranda su ile karıştırılması önemlidir.Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ile % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir.

DİKKAT: Radyatör kapağını motor sıcak iken açmayın!

Cam Suyu

Deterjan katkılı suyun konması camların temizliği açısından daha olumlu sonuçlar verdiğinden saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilir. Aşırı soğuk havalarda camları temizlemek için kullanılan su, camda buzlanmaya neden olabilir. Cam Suyu bittikçe ekleyerek tamamlayabilirsiniz..

Etiketler: , , , , , , , ,