16 Aralık 2014 Salı

Jaguar'dan Kör Noktaları Aydınlatan Teknoloji

Jaguar, 360 Virtual Urban Windscreen (360 derece Sanal Kentsel Ön Cam) adını verdiği teknoloji sayesinde sürücüye geniş bir bakış açısından öte; park alanları, trafik ışık süreleri gibi çevresel bilgilerden görsel bir navigasyona kadar bir çok özelliği birlikte sunuyor.

Sanal Dış Mekan Görüntüsüyle Şeffaf Sütunlar

Ön cam sütunları ve B sütunları üzerinde sanal dış mekan görüntüsü oluşturarak 360 derece görüş imkanı sağlıyor. Adeta şeffaflaşan sütunların ardını görmek, görüş yetersizliğinden kaynaklanan kazaları azaltacağa benziyor.

Sanal Dış Mekan Görüntüsü

Jaguar Hayaletini Takip Et :)

Araçta kullanılan geliştirilmiş ön cam, Navigasyona farklı bir boyut kazandırıyor. Bu ekran sayesinde önünüzde giden bir araç olarak görünen "Hayalet Jaguar", sürücüye yön bulma konusunda, eğlenceli bir şekilde yardımcı oluyor.

Navigasyon da Farklı Boyut "Hayalet Jaguar"

Aman Dikkat!

Araç algılayıcılar sayesinde tehlikeyi fark ederek sürücüyü bilgilendirebiliyor. İkaz işareti ile aniden önünüze çıkabilecek insanları ve nesneleri ekranda belirtebiliyor.

Aman Dikkat! Eleman âşık olabilir :)



Etiketler: , , , , , ,

9 Aralık 2014 Salı

Aracınızda Bulunan Sıvılar Ne İşe Yarar? Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirilmelidir?

Aracınızın sağlıklı çalışması için önemli görevleri olan yağ, antifriz, gaz, asit ve su gibi sıvılar aracın farklı sistemleri içerisinde kendilerine ait haznelerde bulunurlar. Eksildiği zaman tamamlanması gereken bu sıvıların değişim ve bakım zaman aralıkları birbirinden farklıdır.
Araç ve araçta bulunanlar için hayati önem arz eden bu sıvıların araç kullanma kılavuzunda belirtilen periyotlarda bakımlarının yapılması gerekir.

Araçlarda Bulunan Sıvılar ve Değişim Zamanları

Motor Yağı

Motor Yağı
Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünmeyi azaltarak, tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlar. Motor yağı içerdiği kimyasal bileşenler vasıtasıyla motoru oluşturan parçaların aşınmasını engeller, temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda motorda oluşan ısıyı kartere taşıyarak motorun soğumasına yardımcı olur.

Motor Yağı Seviyesini Nasıl Kontrol Ederiz?

Yağ seviyesini doğru bir şekilde kontrol edebilmemiz için bazı şartları yerine getirmemiz gerekecek. Öncelikle aracı düz bir zeminde parkedip en az 5dk. yağın süzülerek kartere inmesini beklemeliyiz. Yağ çubuğu çıkartılıp temiz bir bez ya da kağıt mendil ile silinmeli. Çubuğunu yerine yerleştirip birkaç saniye sonra okumak üzere tekrar çıkarabiliriz. Çubuk üzerinde bulunan MIN ve MAX çizgileri olması gereken yağ seviyesi hakkında bilgi verecektir.

Motor Yağını Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirmeliyim?

Eski model araçlar için 5000 km’de değiştirilmesi tavsiye edilen motor yağı, yeni model araçlarda 10.000 km’de bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Motor yağı değişiminde, araç üreticisi tarafından belirtilen yağ cinsini kullanmak ve yine araç üreticisinin belirlediği periyotlarda yağ değişimi yapılması gereklidir. Motor yağı seçimi için araç üreticisi tarafından tavsiye edilen uygun yağ kullanılması aracın performansını ve motorun daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Aracınıza ait uygun yağ tipleri ve değişim periyotları için aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol ediniz.

Şanzıman (Vites Kutusu) Yağı

Şanzıman Yağını Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirmeliyim?

50.000 ile 60.000 kilometrede yada 2 yılda bir değiştirilmesi önerilen şanzıman yağının tavsiye edilen bakım ve değişim zamanları için aracınızın kitapçığına bakabilirsiniz.

Otomatik Şanzıman Bakımı

Otomatik Şanzımanın, otomobil üreticileri tarafından en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaplayarak dizayn ettikleri vites değişim süreleri ile aracın yakıt ekonomisine ve performansına katkıda bulunan bir şanzıman türüdür.

Şanzıman yağı otomatik vitesler için çok önemlidir. Sadece yağlama yapmanın dışında başka görevleride vardır. Manuel şanzımanlar motor gücünü tekerleklere taşırken, vites değişiminde debriyaja ihtiyaç duyarken; otomatik şanzımanda, debriyaj görevini tork dönüşümü yapan yağ içerikli bir sistem yapar.

Otomatik şanzımanlarda zamanında yağ değişimi yapılmadığı takdirde ileride çok büyük maliyette arızalarla karşılaşılabilir.

Direksiyon Hidroliği

Hidrolik direksiyon sistemi, direksiyondan alınan hareketin ön tekerleklere rahatça iletilmesi görevini üstlenir.Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı genel olarak sorun çıkarmayan sıvıların başından gelir. Her ne kadar sızıntı olma olasılığı düşük olsa da periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır.

Fren Hidroliği

Özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 2 yıldan önce değiştirilmesi gerekmektedir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.

Klima gazı

Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan dolumu yapılan klima gazı kesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda bir kere kontrolü gereken klima gazının 2 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır.

Antifriz

Radyatörün paslanması ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilen antifriz yılda bir sefer kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Antifrizin doğru oranda su ile karıştırılması önemlidir.Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ile % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir.

DİKKAT: Radyatör kapağını motor sıcak iken açmayın!

Cam Suyu

Deterjan katkılı suyun konması camların temizliği açısından daha olumlu sonuçlar verdiğinden saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilir. Aşırı soğuk havalarda camları temizlemek için kullanılan su, camda buzlanmaya neden olabilir. Cam Suyu bittikçe ekleyerek tamamlayabilirsiniz..

Etiketler: , , , , , , , ,

8 Aralık 2014 Pazartesi

Gecikme Cezalarının Yapılandırılmasında Süre Uzatıldı

Yapılandırmada Süre Uzatıldı


30.11.2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre;

!!! Motorlu taşıt vergisi, trafik para cezası, otoyol köprü gecikme zammı ve faizleri yapılandırması 1 ay daha uzatıldı !!!


Son başvuru tarihi 31 Aralık 2014

Araç muayene gecikme ücretleri ise 6 ay uzatmayla, 30 Haziran 2015 günü mesai saati bitimine kadar bu düzenlemeye göre indirimli olarak hesaplanacaktır. Bu düzenleme 11 Eylül 2014 tarihi öncesinde gecikmesi olan araçlar için geçerlidir.

Muayenesi olmayan araçların ikinci el satışının yapılabilmesi mümkün olmamakla birlikte, aracın muayene edilebilmesi için de MTV, trafik cezası ve otoyol geçiş borcu olmamalıdır. Özellikle uzun süredir muayenesini yaptıramamış araç sahiplerinin yıl sonuna kadar sürecek;
  • araç muayene,
  • trafik ceza ve
  • motorlu taşıt vergisi
gecikme indirimi fırsatını kaçırmamaları gerekir.
Gecikme ücretinizi hesaplamak için tıklayın.

Konuya ilişkin detaylar aşağıdadır:

11 Eylül 2014 Tarihli ve 29116 Sayılı Resmî Gazete'de (Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında araç muayenesi, trafik cezası, otoyol geçiş ve motorlu taşıt vergisi gecikme ücretleri ile ilgili yeni düzenlemeler şu şekildedir:

Araç Muayene, Trafik Cezası, Otoyol Geçiş Ve Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) Gecikme Bedelleri Yeniden Yapılandırıldı:

Kanunun yayımlanma tarihi olan 11 Eylül 2014 itibariyle geçerli bir muayenesi olmayan tüm araç cinslerini kapsayan yeni yasal düzenleme ile gecikilen her ay için oluşan muayene gecikme ücreti detayları aşağıda verildiği üzere indirimli olarak ödenebilecektir. Gecikme ücreti ,oluştuğu dönem ve uzunluğu itibariyle değişmekle birlikte yaklaşık olarak ortalamada eski tutarın YEDİDE BİRi (1/7) olarak düşünülebilir.

1 yıl gecikmiş bir otomobil 100 TL civarında bir gecikme yerine 18 TL ödeyecek yani 82 TL indirim var. Bu indirim rakamı otobüs için 109 TL...

4 yıl gecikmiş bir minibüs 400 TL yerine 50 TL, Kamyon 535 TL yerine 68 TL, Traktör 203 yerine sadece 25 TL ödeyecek.

10 yıl gecikmiş bir minibüs 991 TL yerine 120 TL, otobüs/kamyon ise 1.340 TL yerine 169 TL ödeyecek. Yani 1.000 TL üzerinde bir indirim söz konusu...

10 yıldır muayene yaptırmamış bir traktör 510 TL yerine 62 TL ödeyecek, 450 TL civarında bir indirim...

Rakamlar yaklaşıktır, her araç için gecikme ayına göre farklı rakamlar oluşacaktır.
  • Yıl ve araç cinsine göre örnek karşılaştırma tablosu için tıklayın.
  • Örnek araç muayene gecikme indirim tablosunu incelemek için tıklayın.
  • Örnek Traktör muayene gecikme indirim tablosunu incelemek için tıklayın.
  • T.C. Maliye Bakanlığı tebliğini görmek için tıklayın.

Etiketler: , , , ,